Uitzicht op de skyline van Manhattan

21 bezienswaardigheden in New York van minst tot meest indrukwekkend

Home » Amerika » Stedentrip New York City » 21 bezienswaardigheden in New York van minst tot meest indrukwekkend

In een stad als New York City, vind je oneindig veel bezienswaardigheden. Maar welke mag je nou echt niet missen? En welke kun je gerust overslaan?

Hieronder vind je een selectie van 21 bezienswaardigheden die wij bezochten tijdens ons 10-daagse verblijf in NYC. We hebben ze voor je gerangschikt van minst indrukwekkend tot meest indrukwekkend. Wat is jouw favoriet?

21. Charging Bull

De Charging Bull is hét symbool van het financiële district van NYC. De bronzen stier staat voor “aggressive financial optimism and prosperity”, aldus Wikipedia. Je vindt ‘m in Bowling Green Park. 

20. Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty)

Het Vrijheidsbeeld was een cadeau van Frankrijk om het 100-jarig bestaan van de Onafhankelijkheidsverklaring te vieren. Je vindt het beeld in de baai van New York. En dat is niet zonder reden. Het beeld staat niet alleen voor vrijheid, maar heet ook iedereen welkom die de stad binnenkomt: Terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Een mooi symbool.

Vrijheidsbeeld vanaf de ferry

Eerlijk gezegd waren wij niet zo onder de indruk van het Vrijheidsbeeld. In films en series zie je ‘m altijd van heel dichtbij. Het ziet er dan indrukwekkend uit. Maar in het echt is dat toch wel anders. 

Sowieso zie je ‘m vanaf de kant amper, want hij staat een heel stuk het water in. We voeren er langs toen we met de ferry naar Staten Island gingen. Leuk om even te zien, maar wij hebben het daarbij gelaten.

19. Wall Street

Wall Street vormt het financiële hart van New York. Je vindt er onder andere de New York Stock Exchange (aandelenbeurs), vestigingen van banken, beurshandelaren, advocaten en investeringsmaatschappijen. Eigenlijk alles wat met financiële diensten te maken heeft vind je hier.

Dat zie je ook direct aan de mensen die er lopen. Allemaal behoorlijk opgedirkt, met dure tassen en meestal aan het bellen. Leuk om een keer te zien, maar verwacht er niet te veel van.

18. The High Line

Heel vroeger werden paard en wagen gebruikt om etenswaren vanaf de kade, naar Lower Manhattan te vervoeren. Op een gegeven moment werden die paarden en wagens ingeruild voor treinen. Die reden gewoon door de straten. En dat leverde een flink probleem op. 

Tussen 1850 en 1910 zijn er meer dan 540 mensen omgekomen door aanrijdingen met die treinen. Toen is besloten om de trein over een verhoogde rails te laten rijden. 

Op een gegeven moment werd de rails niet meer gebruikt en verpauperde deze snel. De hele rails zou gesloopt worden, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Een deel is bewaard gebleven en helemaal opgeknapt. The Highline is een publiek park en is gratis te bezoeken. 

Ons viel het nogal tegen. We vonden het niet zo spectaculair als we hadden gehoopt. Misschien waren onze verwachtingen te hoog. Deze bezienswaardigheid hadden we prima over kunnen slaan.

17. The Plaza Hotel

Een van de mooiste en duurste hotels van New York, is the Plaza Hotel. De goedkoopste kamer kost ongeveer 1.000 euro per nacht. Dat is exclusief ontbijt. Daarvoor betaal je ruim 50 euro. Per persoon. Maar hé, dan slaap je wel in een van de mooiste hotels van de stad.

The Plaza Hotel in New York City

16. Flatiron Building

Dit is waarschijnlijk een van de meest opvallende gebouwen van New York. En dat puur door de vorm. Van bovenaf is het net een strijkijzer. Je vindt ‘m aan dé winkelstraat van New York: 5th Avenue.

Flatiron Building New York

15. 432 Park Avenue

Stel je voor dat je vanuit je penthouse uitkijkt over Central Park en de rest van New York. Hoe gaaf is dat? Het kan allemaal in 432 Park Avenue. Een van de hoogste woontorens van New York. De toren is 426 meter hoog en maar 28,36 meter smal. Je vraagt je bijna af wanneer die een keer omwaait.

432 Park Avenue

Er zijn 126 appartementen met een oppervlakte van 130 t/m 770 vierkante meter. De duurste kosten tientallen miljoenen dollars. Bizar. Leuk om gewoon eens langs te lopen en naar boven te kijken. Pas op dat je je nek niet verrekt. 

14. Staten Island

Staten Island is een van de vijf stadsdelen van New York. Daarnaast heb je nog The Bronx, Manhattan, Queens en Brooklyn. Op het eiland vind je onder andere een dierentuin en meerdere musea. Trekt je dat niet zo? Dan ben je vrij snel uitgekeken op Staten Island.

Skyline New York City

Toch heb ik een goede reden voor je om Staten Island te bezoeken. Want vanaf de (gratis) ferry heb je een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan. Ook vanaf de kade van Staten Island heb je een mooi uitzicht. 

Plof lekker neer op het terras voor een lunch of om gewoon wat te drinken. Zo’n uitzicht ga je niet snel weer zien.

Skyline New York City donkere lucht
En dit was een uurtje later…

13. One World Trade Center

De One World Trade Center is de vervanger van de Twin Towers en vind je vlak naast het 9/11 Memorial. De wolkenkrabber is met 541 meter het hoogste gebouw van de stad. Voor een mooi uitzicht kun je het observation deck bezoeken.

One World Trade Center

Wij hebben dat niet gedaan, omdat we ook al de Top of The Rock en de Empire State Building hadden bezocht. Daar sta je in de open lucht, terwijl je bij het One World Trade Center achter glas staat. 

Maar ook zonder naar binnen te gaan, is het leuk om deze opvallend vormgegeven wolkenkrabber te bekijken.

12. Central Park

Het kostte 16 jaar om Central Park aan te leggen. Ook niet zo gek, als je bedenkt dat het park 341 hectare groot is, en dat er in eerste instantie 500.000 bomen werden geplant (Wikipedia).

Je kan natuurlijk gewoon wandelen of fietsen door het park, maar er zijn ook genoeg dingen te zien. Eigenlijk allemaal bezienswaardigheden op zich. Enkele voorbeelden: Belvedere Castle, Bow Bridge, The Loeb Boathouse en Bethesda Terrace & Fountain.

Central Park New York

Het blijft bijzonder om zo’n groot park te zien in een stad als New York. Een stad met 8.4 miljoen inwoners op 780 vierkante meter (water niet meegerekend). Ter vergelijking: hier in Nederland wonen 17.5 miljoen mensen op 34.000 vierkante meter (water niet meegerekend).

11. Bethesda Terrace & Fountain

Dit vinden wij het mooiste plekje in Central Park. Een prachtig plein met in het midden een grote fontein. Maar de echte blikvanger is de Arcade. Een soort viaduct (erg oneerbiedig woord voor dit mooie bouwwerk) die het plein verbindt met The Mall. Een lange laan met grote loofbomen en talloze bankjes. 

Bethesda Terrace naast Bethesda Fountain

10. Grand Central Terminal

Ook als je niet met de trein gaat, is het de moeite waard om hier even binnen te lopen. Heb je ooit zo’n mooi station gezien? Ik niet. De prachtige ramen, het groene plafond en natuurlijk de klok in het midden van de terminal maken het een chique bedoeling. 

Grand Central Terminal New York

Handig: je hoeft niet te betalen om binnen te komen. En behalve de terminal bekijken, kun je er ook shoppen en eten in één van de vele restaurants. 

9. Times Square

Hou je wel van een beetje chaos? Dan vind je Times Square vast helemaal geweldig. Flitsende billboards, toeterende auto’s en ratelende drilboren. Welkom in de grote stad. Ga op de grote trap zitten en kijk gewoon een tijdje om je heen. 

Times Square New York

8. Brooklyn Bridge 

De Brooklyn Bridge is zo’n brug waar je gewoon overheen gelopen of gefietst moet hebben. Net als de Golden Gate Bridge in San Francisco. De Brooklyn Bridge verbindt Lower Manhattan met Brooklyn.

Brooklyn Bridge

Op een dag waren we met de metro naar Brooklyn gereisd om de boel te verkennen. Het leek ons leuk om via de Brooklyn Bridge terug te lopen naar Manhattan. Toen we eenmaal op de brug liepen, kregen we door dat er iets niet klopte… 

Wat bleek? We liepen op de Manhattan Bridge! Ook leuk, maar niet helemaal de bedoeling. Voordeel was dat we een mooi uitzicht hadden op de Brooklyn Bridge. Aan het eind van onze stedentrip zijn we alsnog over de Brooklyn Bridge gelopen.

7. Ferry naar Staten Island

Een boottocht hoort gewoon een beetje bij vakantie toch? Vinden wij in ieder geval wel. In New York deden we dat in de vorm van de ferry naar Staten Island. Nou is Staten Island niet heel bijzonder, maar het tochtje met de ferry is wel heel leuk. 

Uitzicht vanaf de ferry naar Staten Island

Tijdens de tocht heb je een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan. En je komt langs het Statue of Liberty (Vrijheidsbeeld). Heb je die ook meteen meegepakt. Eenmaal aan de overkant, heb je ook een mooi uitzicht op de skyline. Leuk om even wat te eten of te drinken op het terras, voordat je weer terugkeert naar Manhattan.

De ferry vertrekt vanaf de Whitehall Ferry Terminal in Downtown Manhattan en is helemaal gratis. Hij vertrekt elk half uur en tijdens de spits zelfs nog vaker. Bekijk hier de exacte tijden.

6. Washington Square Park

Washington Square Park is vernoemd naar de eerste president van Amerika. Vooral de mooie triomfboog (Washington Square Arch) valt op. Hij deed ons denken aan de Arc de Triomphe in Parijs. En achteraf is dan ook niet zo gek. De boog uit Parijs bleek de inspiratiebron te zijn voor de architect.

Washington Square Park

5. Empire State Building

Dit moet haast wel het bekendste gebouw van New York zijn. Daar móesten we dus wel even heen. Nou, dat is zeker de moeite waard. Het is echt een mooi gebouw om te zien. Zowel vanbuiten als vanbinnen.

Naar beneden kijken vanaf de Empire State Building

Maar het allermooiste is natuurlijk het geweldige uitzicht over de stad. Op heldere dagen moet je zelfs de omliggende staten kunnen zien. Je hebt twee uitkijkpunten. Eentje op de 86e verdieping en eentje op de 102e verdieping. 

Wij zijn ‘maar’ tot de 86e verdieping gegaan, want dan sta je lekker in de open lucht. Op de 102e verdieping sta je achter het glas. En het uitzicht? Dat is gewoon bizar. Echt heel gaaf. Het mooie is dat je helemaal rond kunt lopen. Dus je kijkt alle kanten op.

Uitzicht vanaf de Empire State Building op de Hudson

Tip: ‘s Avonds wordt de Empire State Building mooi verlicht. Maar dat zie je natuurlijk niet als je óp de wolkenkrabber staat. Beklim daarom de Top of The Rock (Rockefeller Center). Je hebt dan een vergelijkbaar uitzicht, maar dan inclusief een mooi verlichte Empire State Building.

4. Top of the Rock (Rockefeller Center)

Nog zo’n mooi uitzichtpunt: Top of the Rock. Deze wolkenkrabber is onderdeel van Rockefeller Center. Een verzameling van 19 gebouwen in dezelfde stijl. Misschien ken je dit complex wel van de enorme kerstboom die er elk jaar tijdens de feestdagen staat.

Goed, terug naar het uitkijkpunt. Net als bij de Empire State Building, sta je echt in de buitenlucht te genieten van het uitzicht. Dat doe je vanaf de 70e verdieping en je hebt een 360 graden uitzicht. Je kan de hele stad zien! 

The Rock heeft nog een extra voordeel: je hebt een goed uitzicht op de Empire State Building. Dat is vooral ‘s avonds leuk, als de Empire State Building mooi verlicht is. 

Uitzicht vanaf the Top of the Rock

Tip: Bezoek beide uitkijkpunten. Beklim overdag de Empire State Building en ‘s avonds Top of the Rock.

3. 9/11 Memorial & Museum

Op de plek waar vroeger de Twin Towers stonden, vind je nu een indrukwekkend monument. De twee waterbassins volgen precies de omtrekken van de oorspronkelijke torens. In het midden van de bassins zit een groot gat waar het water in verdwijnt. Op de reling vind je alle namen van de slachtoffers. 

Echt heel indrukwekkend. Mogelijk nog indrukwekkender is het ondergrondse museum. Meteen bij binnenkomst zie je al de restanten van de staalconstructie van de torens. Compleet verwrongen. 

Je ziet ook wat ze allemaal in het puin hebben gevonden: schoenen, aktetassen, knuffels en reisartikelen. Op bepaalde plekken in het museum hoor je zelfs de opnames van de 911-oproepen van mensen in het gebouw en in de gekaapte vliegtuigen.

2. The Hamptons

Oké, eerlijk is eerlijk. The Hamptons liggen niet in New York City, maar wel in de buurt. The Hamptons is een verzameling dorpen in het oosten van Long Island. Het is dé vakantiebestemming van veel rijke New Yorkers. Ze verblijven dan niet in een hotelletje, maar in hun eigen vakantievilla. Vaak ook nog direct aan het strand. 

Erg leuk om een dagje naartoe te gaan met de auto. Je ziet de mooiste huizen en uitgestrekte stranden. Kom je buiten het hoogseizoen, dan is het ook nog eens lekker rustig. Wij vonden het wel lekker om even een dagje te ontsnappen aan de hectiek van New York. 

Tip: rij niet in één ruk door naar je eindpunt, maar probeer zoveel mogelijk langs de kust te rijden. Op die manier zie je veel meer en maak je er echt een mini-roadtrip van.

Lees verder: Een dagje met de auto naar The Hamptons

1. Helikoptervlucht

Kan het nóg vetter?! Dit was echt een droom van Annemarie. En soms moet je die gewoon waarmaken. En dus stapten we in een helikopter, zetten we de koptelefoons op onze hoofden en en voor we het wisten gingen we de lucht in. Ge-wel-dig!

De helikopter die ons rond zou vliegen

Heel bijzonder ook om ineens al die wolkenkrabbers van bovenaf te zien. Beneden op de grond verrek je je nek zowat, maar vanuit de lucht moet je ineens omlaag kijken. Het is heel gaaf om te doen. Je zit constant samen te zoeken naar bepaalde gebouwen of bezienswaardigheden.

“Ja, ik zie de Empire State Building!” “ Oh en daar zie je dat mooie gebouw waar we gister langs kwamen!”. 

Uitzicht over New York vanuit de helikopter

In totaal duurde de helikoptervlucht ongeveer 20 minuten. 20 hele dure minuten. Maar geloof mij, dat is het dubbel en dwars waard. Verkijk je ook niet op die tijd. Zo blijft het iets bijzonders. En het lijkt ook een stuk langer dan 20 minuten. Je ziet ook zóveel!

Ik heb nog wel een tip voor je. Wij deden de helikoptervlucht aan het eind van ons verblijf. Misschien is het nog wel leuker om het aan het begin van je verblijf te doen als je alles voor de eerste keer ziet. 

Hoe dan ook, deze helikoptervlucht was echt de kers op de taart. Een hele dikke kers.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 comment