Uitzicht over Praag vanaf de Petrin uitkijktoren

11 mooiste bezienswaardigheden van Praag per wijk

Home » Europa » Tsjechië » Stedentrip Praag » 11 mooiste bezienswaardigheden van Praag per wijk

Wat een heerlijke stad is Praag toch. Overal om je heen zie je klassieke gebouwen in verschillende pasteltinten. En het mooie is dat je bijna alles lopend kunt doen. Zeker als je elke dag een andere wijk gaat verkennen.

Daarom vind je hieronder een overzicht van bezienswaardigheden, onderverdeeld in de wijken Oude Stad, Nieuwe Stad, Kleine Zijde en Hradčany.

Bezienswaardigheden Oude Stad

De Oude Stad (Staré Město) is de oudste wijk van Praag. Het is misschien wel de meest fotogenieke wijk van Praag. Hieronder de mooiste bezienswaardigheden van de Oude Stad.

1. Oude Stadsplein

Hier vind je een en al gezelligheid. Het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) is best groot, en langs de zijkant is het één en al terrasjes en restaurants. Zowel overdag als ‘s avonds een heerlijke plek om gewoon ergens te gaan zitten en om je heen te kijken. 

Uitzicht over het Oude Stadsplein in Praag

Om je heen zie je prachtige gebouwen in verschillende pasteltinten, paarden met wagens en de opvallende torens van de Týnkerk. Oh, en heel veel groepjes mannen. Dat viel ons echt op.

De reden is simpel: Praag is een goedkope stad. Niet alleen het bier, maar eigenlijk alles is een stuk goedkoper dan in veel andere Europese steden. 

Ja, hier hou je het wel een paar uurtjes vol. 

Vanaf het Oude Stadsplein loop je zo de Pařížská in. Dat is de PC Hoofdstraat van Praag. Leuk om te shoppen als je daar het geld voor hebt, of om gewoon (zoals ik) je ogen uit te kijken naar alle dure auto’s die er rijden.

Tip: zoek je een restaurant op het Oude Stadsplein? Kijk dan even kritisch naar de reviews. Ondanks de hoge prijzen (voor Praag dan) is de kwaliteit nogal wisselend.

Op een avond hebben we wat gedronken op het terras van Restaurant Café NG Kinský (Maps). Je zit dan net uit de drukte, maar je overziet het hele plein. Echt een aanrader.

2. Ministerie van Industrie en Handel

Een ministerie als bezienswaardigheid? Jazeker! Bekijk de foto hieronder maar eens. Prachtig toch? Het ministerie van Industrie en Handel (ministerstvo průmyslu a obchodu) vind je aan de oever van de rivier de Moldau.

Het ministerie van Industrie en Handel in Praag, gezien vanaf de Moldau

De beste manier om dit bouwwerk te bekijken is vanaf een rondvaartboot. Dat is sowieso een hele leuke manier om de stad te ontdekken. Je ziet toch weer hele andere dingen van vanaf de kant.

Bezienswaardigheden Nieuwe Stad

De wijk Nieuwe Stad (Nové Město) is een stuk groter dan de Oude Stad en staat bekend als het commerciële deel van Praag. Je vindt hier meerdere grote winkelcentra en kantoorpanden. Maar geen nood. Ook hier vind je talloze prachtige oude gebouwen en huizen in pasteltinten. Hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden.

3. Nationaal Theater

Het Nationaal Theater (Národní divadlo) in Praag is het bekendste theater van Tsjechië. De zuilen bij de ingang en de beelden op het dak maken het echt een opvallend gebouw. Heel indrukwekkend. 

Het Nationaal Theater in Praag

Wil je een voorstelling bijwonen? Die zijn vaak verrassend betaalbaar. Soms heb je voor 15 euro per persoon al een ticket. Boek wel op tijd en controleer of er een dresscode geldt.

Soms heb je geluk en kun je (net als wij) gratis meekijken met een openluchtvoorstelling. Er was een heel ding op het water gebouwd. Vanaf de kant kon je zo meekijken.

4. Nationaal Museum

Ik moet je zeggen dat wij het Nationaal Museum (Národní muzeum) niet in zijn geweest. Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met kunst. Ik vind vooral de buitenkant van een museum interessant :).

En het Nationaal Museum van Praag is daar geen uitzondering op. Je kunt eindeloos blijven kijken. Elke keer zie je weer een ander mooi detail. De gouden details op de koepels maken het af. 

Het Nationaal Museum in Praag

Vanaf het Nationaal Museum loop je trouwens zo het Wenceslas plein (Václavské náměstí) over, om uit te komen in de Václavské nám. Een lange laan met talloze winkels en restaurants. Leuk om tussendoor even wat te drinken of te eten.

Bezienswaardigheden Kleine Zijde

Aan de andere kant van het water, vind je de wijk Kleine Zijde (Malá Strana). De onderstaande bezienswaardigheden zijn wat ons betreft echt de moeite waard. 

5. Petřín uitkijktoren

De Petřín uitkijktoren (Petřínská rozhledna) is een soort mini-Eiffeltoren en geeft je een prachtig uitzicht over Praag. Het uitkijkplatform loopt rond, dus je kunt elke kant opkijken die je maar wilt. De toren is 60 meter hoog, maar doordat de toren op een heuvel staat, lijkt het nóg hoger. 

Uitzicht vanuit de Petřín uitkijktoren

Ga je de Petřín uitkijktoren bezoeken, hou er dan rekening mee dat er geen metro voor de deur stopt. Houd er rekening mee dat je nog 10-20 minuten heuvel opwaarts moet lopen om er te komen. Of je pakt gewoon een Uber natuurlijk. 

Sla ‘m niet over, want het is een geweldige plek om foto’s te maken. Omdat je zo hoog zit, kun je prachtige overzichtsfoto’s maken met meerdere bezienswaardigheden in één beeld.

De Praagse Burcht gezien vanaf de Petřín uitkijktoren

6. Kathedraal van Saint Lawrence

Toen we vanaf de Petřín uitkijktoren recht naar beneden keken, zagen we ineens iets interessants. Dat bleek de Kathedraal van Saint Lawrence (Katedrální chrám sv. Vavřince) te zijn.

Kathedraal van Saint Lawrence vanaf de Petřín uitkijktoren

Eenmaal beneden, loop je er in twee minuten naartoe. Ik vind vooral de kleurencombinatie mooi. Het terracotta van de buitenmuren, in combinatie met het geoxideerde koper van de torens. Weer heel anders dan andere kerken en kathedralen.

7. Sint-Nicolaaskerk

Ik heb getwijfeld of ik deze kerk mee moest nemen in deze lijst. Want wij vonden de Sint-Nicolaaskerk (Kostel svatého Mikuláše) niet bepaald mooi. De versieringen zijn zó over the top. Echt kitscherig. Maar misschien denk jij er wel anders over en vind je het juist mooi. Het is één van de meest bezochte kerken van Praag.

Koepel en toren van de Sint-Nicolaaskerk, gezien vanaf de Praagse Burcht
Binnenkant van de koepel van de Sint-Nocilaaskerk in Praag

Bezienswaardigheden Hradčany

De wijk Hradčany ligt op een heuvel. Bekendste bezienswaardigheid? De Praagse Burcht. Hrad is dan ook Tsjechisch voor burcht.

8. Praagse Burcht

Dit is echt een bouwwerk van heb ik jou daar. De Praagse Burcht (Pražský hrad) is de grootste ter wereld. Hier vermaak je je gemakkelijk een dagdeel. Alleen de ellenlange buitenmuur is al een bezienswaardigheid op zich. 

De Praagse Burcht vanaf de andere kant van de Moldau

Ook binnen de muren kijk je je ogen uit. Loop door de uitgestrekte tuinen, drink iets lekkers terwijl je over Praag uitkijkt, of bezoek de Kathedraal van Praag.

De buitenmuur van de Praagse Burcht

9. Kathedraal van Praag

Wat een contrast. De donkere stenen van de Kathedraal van Praag (Katedrála Sv. Víta), tekenen sterk af tegen de lichte buitenmuren van de burcht. Sta je er eenmaal pal voor, dan komt de kathedraal gewoon indrukwekkend over. Mede door die donkere kleur natuurlijk.

Als je vervolgens naar binnen loopt, zie je het echte spektakelstuk: de glas-in-loodramen. Het zijn simpelweg kunstwerken. Zeker wanneer de zon naar binnen schijnt en de ramen helemaal oplichten.

Een van de glas in loodramen van de Kathedraal van Praag

Meerdere wijken

Hieronder zie je twee bezienswaardigheden die zich niet in één wijk bevinden.

10. Karelsbrug 

Hij kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. De Karelsbrug (Karlův most). Misschien wel de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Praag. En dat is niet zonder reden. Het is echt een indrukwekkend bouwwerk. Zeker met de verschillende beelden die boven je uittorenen.

Uitzicht op de Karelsbrug vanaf de Petřín uitkijktoren

Op de brug is het altijd lekker druk. Allemaal blije mensen die slenteren langs de straatartiesten slenteren tot ze aan de overkant zijn. Ga zeker ook een leer ‘s avonds de brug over voor een echt vakantiegevoel. 

Tip: plan je stedentrip (deels) doordeweeks als je die optie hebt. Doordeweeks is het gezellig druk. Op zaterdag en zondag kun je bijna over de hoofden lopen.

De Karelsbrug vanaf de Oude Stad

De Karelsbrug ligt niet in één stadsdeel, maar in twee verschillende. Hij verbindt namelijk de Oude Stad (Staré Město) met de Kleine Zijde (Malá Strana).

11. Praag vanaf de Moldau

Een boottocht hoort gewoon bij een stedentrip. Vind je ook niet? Het geeft je letterlijk een hele andere kijk op de stad. In Praag is dat niet anders. Onze boottocht duurde een uur en brengt je langs de Karelsbrug, het ministerie van Industrie en Handel en heel veel ander moois.

Praag vanaf de Moldau

Zo’n boottocht is vooral lekker als het mooi weer is. En dat was het toen wij in Praag waren. Rond de 23 graden. Dan is er haast geen betere plek om te zitten dan op het water. Met een briesje door je haren en een geweldig uitzicht. 

Wij zaten op een elektrische boot, dus het was ook nog eens heerlijk rustig aan boord. Niet gek toch voor 14 euro per persoon?

De perfecte stad voor een stedentrip?

Praag is misschien wel dé perfecte stad voor een stedentrip. Het is er vreselijk mooi, het is er schoon, alles is goed onderhouden, het is goedkoop, en je bent er zo.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *