Het kasteel van Vrchlabí

Vrchlabí: 5 bezienswaardigheden van deze verborgen parel in Tsjechië

Home » Europa » Tsjechië » Vrchlabí: 5 bezienswaardigheden van deze verborgen parel in Tsjechië

Wanneer je aan Tsjechië denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan Praag. Maar Tsjechië is veel meer dan deze toeristische stad. Rij twee uur richting het noordoosten en je komt terecht in Vrchlabí.

Een stadje met ongeveer 13.500 inwoners. Dat stelt natuurlijk niets voor in vergelijking met de 1.2 miljoen inwoners van de hoofdstad. Maar vergis je niet. Deze verborgen parel heeft ons enorm verrast. In dit artikel laat ik je zien waarom.

1. Krkonošská (hoofdstraat van Vrchlabí)

De hoofdstraat van Vrchlabí is een bezienswaardigheid op zich. Je vindt er prachtige winkeltjes en hotels (zoals ons hotel) in oude stijl. Geverfd in verschillende pasteltinten en goed onderhouden. Aan het eind van de straat vind je een (recent gerenoveerd) pleintje met de St. Lawrence kerk.

Krkonošská (hoofdstraat van Vrchlabí)

2. Špindlerův Mlýn

Probeer dat maar eens uit te spreken! Vrchlabí ligt aan de voet van het Reuzengebergte. Een populair skigebied met het stadje Špindlerův Mlýn als middelpunt. Zeker in het wintersportseizoen is het hier een drukke en gezellige bedoeling. 

Rivier de Elbe stroomt door Špindlerův Mlýn

Wij waren er in september. Dus voor ons geen sneeuw, maar toch was het erg leuk om Špindlerův Mlýn te verkennen. Vooral met de auto. Lekker berg op, berg af. Onderweg zie je talloze hotels (in Oostenrijkse stijl), de pistes met de kabelbanen en een woeste rivier. Leuk om een keer gezien te hebben.

Het ritje van Vrchlabí naar Špindlerův Mlýn is trouwens ook leuk. Je rijdt lange tijd parallel aan een snelstromende rivier met daaromheen dichtbeboste bergen. Toen het ook nog begon te regenen, zorgde dag voor een mysterieus uitzicht vanuit de auto….

De weg naar Špindlerův Mlýn

3. Kasteel van Vrchlabí

Je zou er zo voorbij rijden als je door de hoofdstraat van Vrchlabí rijdt. Het kasteel staat een beetje verscholen achter de bomen. Als je op het juiste moment opzij kijkt, dan zie je ‘m. Eigenlijk best verrassend om zo’n groot kasteel te zien in zo’n klein plaatsje. 

Het kasteel van Vrchlabí

Het kasteel stamt uit 1546 en doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis en trouwlocatie. Loop ook zeker even door het grote park achter het kasteel. Hier heb je alle ruimte voor een mooie wandeling of een gezellige picknick. Lees meer over dit kasteel op de website van Vrchlabí.

4. Labská přehrada (Elbe dam)

Als je Špindlerův Mlýn net ingereden bent, zie je aan de rechterkant de Labská přehrada, of Elbe dam in het Nederlands. Deze dam uit 1914 beschermt de omringende dorpen tegen de smeltende sneeuw. Zonder deze dam zouden de omringende dorpen wel eens kunnen overstromen.

Het mooie gebouw op de achtergrond maakt het plaatje compleet. Ik ben er nog niet achter wat voor gebouw het is, maar mooi is het zeker. De motregen zorgde in dit geval wel voor een leuk effect.  

De Elbe dam vlakbij Špindlerův Mlýn

5. Prachovské skály (Rotsen van Prachov)

Dit is het mooiste stukje natuur dat we hebben gezien in Tsjechië.De Rotsen van Prachov is een rotsformatie met rotsen van tientallen meters hoog. De wandelroute die er doorheen loopt is echt indrukwekkend. 

Op sommige plekken is het pad zo smal, dat je jezelf echt tussen de rotsen door moet persen. Kijk je omhoog, dan zie je de overweldigende ‘grijze reuzen’ tientallen meters boven je uittorenen. Je voelt jezelf haast krimpen. 

Uitzichtpunt bij de rotsen van Prachov

Loop je vervolgens verder, dan beland je na een stevige klim ineens op de top van zo’n ‘grijze reus’ en heb je een prachtig uitzicht over de bomen en andere rotspartijen. En zo gaat de wandelroute op en neer. Indrukwekkend en intensief tegelijk.

Ontdek de rotsen van Prachov en kijk je ogen uit

Vrchlabí vs Praag

Praag staat bekend als een (naar Tsjechische begrippen) moderne en schone stad. Als je er een keer bent geweest weet je wat ik bedoel. Bijna alle gebouwen zijn goed onderhouden, zitten strak in de verf (pasteltinten!) en op straat kom je haast geen afval tegen.

Hoe anders is dat in (de omgeving van) Vrchlabí. Want de rest van Tsjechië is niet zo modern. Wat dat betreft loopt het land mijlenver achter op Nederland. En dat geeft Tsjechië enorm veel karakter. 

Dat zie je bijvoorbeeld in de Tatra-vrachtwagens die je ziet rondrijden. Exemplaren die bij ons in een museum zouden staan, worden daar nog dagelijks gebruikt. Datzelfde geldt voor veel auto’s die je ziet rijden. Je ziet vooral veel oude Skoda’s (Tsjechisch merk).

Onderweg van Praag naar Vrchlabí

Rij je van Praag naar Vrchlabí, dan zie je de omgeving snel veranderen. Van een moderne Europese stad, naar golvend landschap met regelmatig een mooi oud kerkje of pastelkleurig huis. Het heeft wel iets weg van Zuid-Limburg als ik er zo over nadenk. 

Kortom: wil je het authentieke Tsjechië ontdekken? Rij dan eens verder dan Praag en laat je verrassen door (de omgeving van) Vrchlabí.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *