Fietsen over de Golden Gate Bridge is het leukste uitje in San Francisco

San Francisco op zijn best: Fietsen over de Golden Gate Bridge

Home » Amerika » Stedentrip San Francisco » San Francisco op zijn best: Fietsen over de Golden Gate Bridge

Denk je aan San Francisco, dan denk je aan de Golden Gate Bridge. Daar moet je natuurlijk even overheen rijden. Dat kun je met een auto doen, maar het is veel leuker om dit fietsend te doen.

Voor ons was deze fietstocht echt het hoogtepunt van San Francisco. Je ziet niet alleen de brug, maar je komt onderweg ook langs meerdere uitzichtpunten waar je uitkijkt op de burg, de vele boten op de Stille Oceaan en de skyline van San Francisco.

Wil je je dag echt goed afsluiten, fiets dan door naar Sausalito. Een levendig en kleurrijk plaatsje met een relaxte sfeer. In dit artikel deel ik onze tips, onze fietsroute en de talloze foto’s die Annemarie maakte. 

Huur je fietsen in (de buurt van) Russian Hill

Laten we beginnen met het belangrijkste: de fietsen. Je kunt ze door de hele stad wel huren. Mijn tip: huur ze in de wijk Russian Hill of daar in de buurt. Dat is de perfecte plek om twee redenen.

Ten eerste zit je vanaf hier op een leuke afstand tot aan de brug. Ongeveer 20 minuten fietsen (hierover later meer). Daarnaast zit je in Russian Hill vlakbij de ferry vanuit Sausalito.

Huur in dit gebied je fiets

Je kunt natuurlijk helemaal terug fietsen over de brug, maar wij hebben dat niet gedaan. Het is best een flink stukje trappen. Niet zo zeer om de afstand, maar wel om het hoogteverschil in de wegen. 

Wij kozen voor de makkelijke terugweg met de ferry (het moet wel een beetje vakantie blijven he ;)). Je bent dan in een half uurtje weer terug in San Francisco.

Je komt aan bij Pier 41 en fietst dan in 5-10 minuten terug naar de fietsverhuurder om ze in te leveren. Wel zo makkelijk. Je betaalt zo’n 32 dollar per fiets voor een dag. Bij sommige verhuurders krijg je korting als je online boekt.

Meestel kun je direct de ferrytickets meebestellen. Wel zo makkelijk en voor dezelfde prijs als bij de ferrymaatschappij.

Huur geen elektrische fietsen. Die zijn verboden op de Golden Gate Bridge.

De fietsroute

Goed, de fietsen zijn geregeld. Let’s go! Nog wel even een handige tip vooraf. Het is maar zelden erg heet in San Francisco. Wij waren er in september, en het was rond de 17 graden. 

Fiets je eenmaal op de brug, reken dan op een harde en koude wind vanaf zee. Wij hadden allebei een lange broek en een dun sportvest aan, en dat was niet genoeg. 

Neem dus een dik vest of een zomerjas mee. Het liefst iets wat je gemakkelijk uit kunt trekken. Want ben je eenmaal van de brug af, dan kan het ineens weer aangenaam warm zijn.

Het eerste stukje van de route, fiets je heerlijk langs de kust. Je pakt als eerste een stukje van Fisherman’s Wharf mee. Daarna kom je al snel langs Great Meadow Park en Chrissy Fields.

Marina Boulevard

Ik adviseer je trouwens om niet te vroeg te gaan fietsen. Het duurt altijd even voordat het opwarmt in San Francisco, en ‘s morgens hangt er meestal dikke mist rond de pijlers van de brug. Beetje jammer als je over een brug fietst die je niet kan zien. 

Ondertussen fiets je over de Marina Boulevard. Deze straat is een bezienswaardigheid op zich. De straat staat namelijk vol prachtige Victoriaanse huizen in verschillende pasteltinten.

Ondertussen kom je nu toch wel erg dicht bij de brug. Doe nog even rustig aan, want zometeen moet je vrij steil omhoog fietsen.

Eindelijk: de Golden Gate Bridge op!

Eindelijk is het dan over: met de fiets over de Golden Gate Bridge. Met 2,7 kilometer een heel eind. Let tijdens het fietsen goed op. Je komt veel wandelaars en andere fietsers tegen. 

Alle fietsers (in beide richtingen) fietsen aan dezelfde kant van de brug. Welke kant dat is, hangt af van de dag en het tijdstip. 

Waarschijnlijk merk je nu ook dat het flink waait op de brug. Kijk je naar links, dan kijk je uit over de Stille oceaan. Aan de andere kant zie je Alcatraz Island liggen.

Op verschillende plekken op de brug, heb je uitkijkpunten. Een soort vluchthavens waar je even kunt genieten van het mooie uitzicht zonder in de weg te staan.

Annemarie op de Golden Gate Bridge

Kijk vooral ook even omhoog naar de gigantische pijlers. Vooral als je er bijna onder staat, zie je hoe hoog ze zijn. Ze steken 152 boven het wegdek uit en zijn in totaal 227 meter hoog.

Start van The Ocean Cleanup

Wat ons bezoek extra leuk maakte, was de start van de The Ocean Cleanup. System 001 werd voor het eerst onderworpen aan een praktijktest en voer onder de brug door. 

System 001 van The Ocean Cleanup

Eenmaal van de brug af, is het tijd om even bij te komen. Aan je rechterhand vind je openbare toiletten (vul direct je flesje even bij), en een prachtig uitzicht.

Niet alleen over de Golden Gate Bridge, maar ook over de skyline van San Francisco. Het hoogste gebouw wat je ziet, is de Salesforce Tower. Salesforce is één van de vele techbedrijven waarvan het hoofdkantoor in (de omgeving van) San Francisco staat.

Tijd om verder te fietsen. Je kunt het beste even oversteken naar de andere kant van de brug. Vanaf de parkeerplaats neem je de Conzelman Road, om onder de brug door te fietsen. Geniet even van de afdaling, want zometeen mag je weer de helling op ;).

Wil je alles over de Golden Gate Bridge lezen? Check dan de officiële website.

Op naar Sausalito

Eigenlijk hoef je nu alleen maar de bordjes Sausalito te volgen. Je hebt regelmatig een uitkijkpunt, zodat je weer even een blik kunt werpen op de skyline. 

En daar is dan eindelijk Sausalito. Een bergachtig kustplaatsje met kleurrijke huizen. Sprookjesachtig. Zeker als de zon schijnt. 

Je kunt het beste direct even doorfietsen naar een fietsenparkeerplaats. Je mag namelijk niet overal je fiets parkeren. 

De dichtstbijzijnde parkeerplaats vind je op Tracey Way. Ideaal, want hier stap je ook op de ferry terug naar San Francisco. De fietsstalling kost 3 dollar per fiets per dag.

Vanaf hier kun je, als je nog energie over hebt, te voet het plaatsje verkennen. Loop bijvoorbeeld door het Viña del Mar Park. Een klein maar mooi parkje met een waterval, en opvallende standbeelden van olifanten. 

Een fontein in Sausalito

Je kunt ook je hart ophalen in de vele winkeltjes. Niet zoveel energie meer over? Plof dan neer bij een van de talloze restaurantjes en geniet van de gezellige drukte om je heen.

Voordat wij op de ferry stapten, aten we een heerlijke pizza bij Italiaans restaurant Angelino op 621 Bridgeway. Ga vooral buiten zitten als het weer het toelaat. 

Je zit dan aan de drukke hoofdweg én ziet in de verte San Francisco liggen. Van dat uitzicht krijg je geen genoeg :).

Terug met de ferry

En dan zit deze dag er bijna op. Na een boottocht van zo’n 30 minuten arriveer je bij Pier 41. Vanaf hier is het maar een klein stukje naar de fietsverhuurder. Hier lever je je fiets na een onvergetelijke dag weer in.

Voor de ferry geldt trouwens vol=vol en hij gaat maar één keer per uur. Check de vertrektijden op de officiële website van de ferry.

Tips voor de ultieme fietstocht over de Golden Gate Bridge

Ik heb je in dit artikel meerdere tips gegeven. Hieronder staan ze nog even onder elkaar.

  • Huur je fietsen in (de buurt van) Russian Hill. Wanneer je teruggaat met de ferry, hoef je maar 5-10 minuten te fietsen om je fietsen weer in te leveren.
  • Huur geen elektrische fietsen. Die zijn niet toegestaan op de Golden Gate Bridge.
  • Ga pas in de middag op pad. ‘s Morgens kan het nog behoorlijk fris zijn, en meestal hangt er dikke mist rond de brug.
  • Neem een dik vest of zomerjas mee en trek een lange broek aan. Op de brug heeft de wind vrij spel vanaf de Stille oceaan. Controleer vooraf de weersvoorspellingen.
  • Beperk je fietstocht niet tot de brug alleen, maar fiets even door naar Sausalito. Een schilderachtig kustplaatsje. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om de ferry terug naar San Francisco te pakken.
  • Neem de tijd en kijk goed om je heen. Er is zoveel moois te zien.

Ben jij van plan om over de Golden Gate Bridge te fietsen of heb je dat al eens gedaan? Stel je vragen of deel je eigen ervaring hieronder.

Dit artikel is onderdeel van onze roadtrip langs de westkust van Amerika.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 comments