Boten in de oude Delfshaven in Rotterdam

Fietstocht: 11x langs de mooiste architectuur van Rotterdam (+ route)

Home » Weekend weg in Nederland » Rotterdam » Fietstocht: 11x langs de mooiste architectuur van Rotterdam (+ route)

Op de tweede dag van ons weekendje Rotterdam, was het tijd voor iets actiefs. Meestal pakken we de tram of de metro. Maar gezien de huidige situatie, hebben we daar vanaf gezien. 

De fiets leek ons wat dat betreft het ideale vervoersmiddel van die dag. De zon scheen, de lucht was strakblauw en het zou die dag 18 graden worden. Perfect fietsweer. 

Zoals je misschien wel weet, staat Rotterdam bekend om de bijzonder vormgegeven gebouwen, zoals de gele kubus-woningen. 

Het Blaakse bos

We hebben die dag ongeveer 22 kilometer gefietst, en zijn langs de volgende 11 bezienswaardigheden gekomen.

De fietsroute door Rotterdam

Dit is de route die we die dag gefietst hebben. We begonnen en eindigden bij De Bijenkorf (Urban Residences zit in hetzelfde gebouw).

Afstand: 22 kilometer
Duur: een middag

Onze fietsroute door Rotterdam

1. Historisch Delfshaven

Onze eerste bestemming was de historische Delfshaven. Een van de weinige plekken in Rotterdam, die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. 

De oude Delfshaven

2. De Rotterdam

Via de Erasmusbrug, fietsten we naar onze volgende bestemming; de Wilhelminapier. Als je daar rondloopt, waan je je in een grote Amerikaanse stad. Omringd door hoge gebouwen met historische kenmerken.

De Rotterdam springt hier het meest in het oog. Niet zo gek voor het grootste gebouw van Nederland.

De skyline van de Kop van Zuid

De Rotterdam bestaat uit drie torens waarvan de bovenste helften, scheef geplaatst zijn. Je vindt er appartementen, kantoren, een bioscoop, sportschool en een hotel (nhow).

Met een hoogte van 151 meter, is De Rotterdam een van de hoogste gebouwen van Nederland.

3. Hotel New York

Iets verderop op de Wilhelminapier, vind je Hotel New York. Het gebouw werd in 1917 geopend als het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn. In 1993 werd het omgebouwd tot hotel.

Dit hotel staat op mijn lijstje van hotels die ik nog een keer wil bezoeken. En dan met name een van de twee torenkamers. Je hebt dan een tweede verdieping, waarvandaan je uitkijkt over het water.

Hotel New York in Rotterdam

4. Erasmusbrug

De Erasmusbrug kan natuurlijk niet ontbreken. Vanaf het Holland Amerikaplein, tegenover Hotel New York, heb je een mooi uitzicht op de 139 meter hoge brug.

De Erasmusbrug

5. Essalam Moskee

Voor deze bezienswaardigheid moet je een stukje verder naar ‘beneden’ fietsen. Wij fietsten eigenlijk verkeerd, en kwamen op het viaduct terecht. 

Op zich niet zo erg, want je hebt vanaf daar een mooit uitzicht op de moskee. Wil je toch wat betere foto’s maken, dan moet je voordat je het viaduct opfietst, rechts afslaan.

De Essalam Moskee is de grootste moskee van Nederland. De torens zijn ruim 50 meter hoog. Een indrukwekkend gebouw.

De Essalam Moskee in Feyenoord

Leuk detail: de architect die de moskee ontwierp, heeft ook het bekende Inntel Hotel in Zaandam ontworpen.

6. Koningshavenbrug “De Hef”

Voor de volgende bezienswaardigheid, fiets je weer een stukje terug richting het water. Daar vind je de Koningshavenbrug. Ook wel De Hef genoemd.

Toen wij net in Rotterdam waren, viel het mij op dat die brug wel heel vaak en lang openstond. Later kwam ik erachter dat de brug al sinds 1993 niet meer gebruikt wordt. 

Tot die tijd was De Hef een spoorbrug, die zorgde voor een verbinding tussen Rotterdam en Breda. Nu is het een mooie bezienswaardigheid.

7. Willemsbrug

Aangezien de Koningshavenbrug niet meer in gebruik is, kun je er ook niet overheen fietsen. Om het water over te komen, moet je gebruikmaken van de Koninginnebrug en de Willemsbrug.

De Willemsbrug valt met name op door zijn felrode kleur. Annemarie vindt ‘m zelfs mooier dan de Erasmusbrug. Ben je aan de andere kant van de brug aangekomen, dan kom je aan bij de Oude Haven.

De Willemsbrug met kenmerkende rode bogen

8.Oude Haven

De Oude Haven is weer typische zo’n plek, waar je je als hobbyfotograaf helemaal kunt uitleven. En dat is precies wat Annemarie heeft gedaan.

In de Oude Haven liggen allemaal historische schepen. Op de informatiekaarten lees je alles over de bijzonderheden van het schip: wanneer ze gebouwd zijn, en voor wie. Maar ook waarvoor ze gebruikt werden. 

De Oude Haven met op de achtergrond de Willemsbrug

9. Het Witte Huis

Je zou het misschien niet zeggen, maar Het Witte Huis is een kantoorgebouw. Het was met een hoogte van 43 meter, de eerste ‘wolkenkrabber’ van Rotterdam. 

Het Witte Huis in Rotterdam

Voor de start van de bouw (1897), was men bang dat de onstabiele bodem van Rotterdam niet geschikt zou zijn voor dergelijke hoogtes.

Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen. Rotterdam telt op dit moment 21 gebouwen, die hoger zijn dan 100 meter. 

10. Het Blaakse Bos

Aan de Oude Haven, vind je nog een belangrijke bezienswaardigheid: het Blaakse Bos. Ook wel bekend als de kubus-woningen. In totaal zijn het er 38, waarvan eentje dienst doet als museum.

De gele Kubuswoningen

Erg leuk om te zien, maar ik moet er niet aan denken om er te wonen. Ook niet zo handig: alle meubels moeten op maat gemaakt worden.

11. Markthal

We sloten de dag af bij de Markthal. Dat vind ik persoonlijk een van de meest interessante gebouwen van Rotterdam. De binnenmuren zijn volledig bedenkt met afbeeldingen van bloemen, groente en fruit. 

De Markthal

Ook leuk: in de ‘buitenrand’ van de Markthal zijn appartementen en kantoren gevestigd. Hoe cool is dat: wonen in de Markthal.

Het was er tijdens ons bezoek een stuk rustiger dan de vorige keer. Logisch natuurlijk. De meeste kramen waren dicht, maar gelukkig was Het Kroketloket gewoon open.

De kroketten waren zo lekker, dat we er nog maar een gehaald hebben :). Echt de lekkerste kroketten die ik ooit gehad heb. 

Fietsen in Rotterdam? Echt een aanrader

Om de dag perfect af te sluiten, hebben we ´s avonds sushi laten bezorgen van Shabu To Go (Coolsingel). Daar hebben we een paar jaar geleden ook sushi gegeten. 

De zon scheen op ons balkon. Dus, wijntje erbij en eten maar. Genieten!

Wil je Rotterdam ook eens op een andere manier bekijken? Dan is een fietstocht echt een aanrader. Wij hebben er van genoten.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *