Een weg in Amerika

Daarom huur je geen navigatie bij je huurauto in Amerika

Home » Amerika » Daarom huur je geen navigatie bij je huurauto in Amerika

Een roadtrip zonder navigatie is natuurlijk niet zo handig. Tenzij je wel heel erg avontuurlijk bent. Voor onze roadtrip langs de westkust, kozen we ervoor om onze auto’s te huren met navigatie. Achteraf gezien hebben we daar spijt van. Hieronder leg ik je uit waarom je dat geld beter in je zak kunt houden.

De Lone Cypress langs de 17-mile drive
De Lone Cypress aan de 17-mile drive

Kosten vooraf niet duidelijk

Het eerste nadeel van die navigatie, is dat je vooraf niet exact weet wat het kost. Als er al een prijs genoemd wordt, dan is dat een indicatie. Want “de kosten verschillen per vestiging”. Dat zagen we ook bij EasyTerra, een vergelijkingssite voor huurauto ‘s die we vaak gebruiken.

Bij Alamo bleek de schatting aardig te kloppen. Uiteindelijk betaalden wij 15 euro per dag. Dat vind ik al best prijzig voor navigatie. Daarvoor krijg je echter wel een prima apparaat. 

Hij is ongeveer zo groot als je telefoon, en beschikt over 4G. Dat betekent dat je gewoon met je telefoon op de WiFi kunt. Handig als je onderweg iets wil opzoeken.

Van 15 naar 30 euro per dag

Onze tweede auto huurden wij via Europcar. Bij het ophalen van de auto (na lang in de rij te hebben gestaan), bleek navigatie 30 euro per dag te kosten…! Dat was duurder dan de auto zelf (24 euro per dag). Stel dat je de auto voor 15 dagen huurt. Dan ben je gewoon 450 euro kwijt voor de navigatie. 

Wat je daarvoor krijgt? Exact hetzelfde apparaat als bij Alamo. Maar goed, we hebben het op dat moment maar geaccepteerd. Je wordt natuurlijk op deze manier lekker voor het blok gezet.

Een ander nadeel is het bereik. Op bepaalde plekken heb je simpelweg geen GPS-signaal. Rondom Las Vegas is zo’n plek. Dan heb je niets aan die navigatie. Zonde van je geld.

Een bord die aangeeft dat je de staat Nevada binnenkomt
In Nevada heb je op meerdere plekken geen bereik

Daarnaast stopte het systeem er regelmatig mee en bleef de oplader niet goed zitten. Vervelend als je dat niet doorhebt en hij valt ineens uit. Al met al onhandig.

Eenmaal thuis heb ik een klacht ingediend bij Europcar. Uiteindelijk gaven ze toe en kregen we de helft van de kosten voor het navigatiesysteem terug. 

Gebruik offline kaarten & bespaar 15-30 euro per dag

Nee, de volgende keer laten we die navigatie lekker zitten en maken we gebruik van Google Maps. Daar hadden we voor de vakantie ook over nagedacht, maar we vonden het toch een lekker idee als dat gewoon geregeld was (niet dus). 

Door ons gebrekkige systeem, hebben we een paar keer offline kaarten van Google Maps gebruikt en dat werkte perfect. De volgende keer gaan we dat ook zeker weer doen. 

Vergeet de avond voordat je gaat rijden niet om de route even te downloaden. Natuurlijk lost dit het probleem met het GPS-signaal niet op, maar in dit geval betaal je er ook niet voor. 

Tip: zorg dat je genoeg opslagruimte hebt op je telefoon. De offline kaart voor de route van Los Angeles naar Las Vegas, is ongeveer 320 MB. Het gaat dan om een route van ongeveer 450 kilometer. 

Een druk kruispunt in Las Vegas

Verwijder aan het eind van de dag de offline kaarten die je niet meer nodig hebt. Zo bespaar je een hoop opslagruimte. Sommige routes zijn te lang om te downloaden.

Zo krijg ik bij onze route over de Highway 1 geen melding om de route te downloaden. Download in dat geval je route in twee delen. Bijvoorbeeld vanaf San Francisco tot aan je overnachting, en een nieuwe kaart voor de route vanaf die overnachting tot aan Los Angeles. 

Stappenplan kaarten downloaden in Google Maps

Een offline routebeschrijving downloaden is kinderspel. Volg de volgende stappen:

  1. Open Google Maps
  2. Voer je begin- en eindpunt in
  3. Tik op de zwarte balk met de tekst “Tik om offline routebeschrijving te downloaden voor het geval de verbinding onderweg wordt verbroken”
  4. Nu kun je de routebeschrijving voor deze route zonder internet gebruiken. De offline kaart wordt na een maand automatisch verwijderd (voor kaarten binnen Nederland is dat na een jaar). 

Of koop zelf een navigatiesysteem

Een andere optie is om zelf een navigatiesysteem te kopen. Je komt dan uit bij een systeem met werelddekking. In Nederland hebben navigatiesystemen kaarten voor Nederland, Europa of de hele wereld. De prijzen liggen tussen de 150 en de 400 euro.

Maar het kan ook goedkoper. Je kunt op Marktplaats kijken, of je navigatie in Amerika kopen. Bij Walmart heb je voor onder de 100 dollar al een systeem. En de kaarten van de Verenigde Staten zijn natuurlijk standaard ;).

Verkoop je systeem na de vakantie weer via Marktplaats, en je hebt bijna gratis navigatie kunnen gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je de hele vakantie een extra apparaat moet meenemen.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *