Local lopend in het dorp op Zanzibar

Kostenoverzicht: Hoe duur is een vakantie naar Zanzibar?

Home » Afrika » Zanzibar » Kostenoverzicht: Hoe duur is een vakantie naar Zanzibar?

Een vakantie kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Hotelprijzen op Zanzibar lopen uiteen van 40 tot 500 euro per nacht.  

Daarom vertel ik je vooral wat wij voor onze vakantie op Zanzibar betaald hebben, en wat je voor die prijs krijgt. Vervolgens vertel ik je ook wat je krijgt als je meer of minder betaalt.

Omdat sommige prijzen alleen in dollars worden gecommuniceerd, heb ik ze voor je omgerekend naar euro’s. 

Hotels – vanaf 40 euro per nacht

Voor 40 euro per nacht heb je al een heel aardig hotel met de onderstaande filters. Een hotel aan het strand is natuurlijk gewoon een harde eis wanneer je naar Zanzibar gaat ;).

Als je een echte avonturier bent en het niet erg vindt om bijvoorbeeld een badkamer te delen, dan zijn er ook nog wel goedkopere hotels te vinden.

Het hotel waar wij verbleven, is met een prijs van 110 euro per nacht (dat was nog 85 toen wij er verbleven) al een stuk duurder. Maar wat een geweldige plek was dat! Lees onze ervaring maar eens.

Het zwembad en restaurant van Sahari Zanzibar

Kan het nog duurder? Ja hoor, geen probleem. Als geld geen rol speelt, kun je gaan voor een gigantische suite met extra’s als een eigen tuin en privézwembad. Daar betaal je dan wel 400 tot 500 euro per nacht voor. Slik…. 

Vliegtickets – vanaf 500 euro per persoon

De vliegtickets zijn relatief duur zoals je ziet. Wij betaalden 700 euro per persoon, maar het kan ook een stuk goedkoper. De prijzen beginnen zo rond de 500 euro en lopen op tot meer dan 900 euro.

Er gaan geen rechtstreekse vluchten, dus je hebt altijd een tussenstop. Op de heenweg is dat meestal in Nairobi, en op de terugweg in Dar Es Salaam. De vluchten worden uitgevoerd door Kenya Airways, KLM of Precision Air. Of een combinatie ervan.

 • Vanaf 500 euro p.p. retour (bekijk actuele prijzen)
 • Duur heenvlucht: 12 uur
 • Duur terugvlucht: 13 uur
 • Tussenstop 1 of 2

Het aparte is wel dat de langere vluchten (15 uur) vaak ook duurder zijn (+150 euro p.p.). Niet echt een goeie deal.

Vaccinaties – 130 euro per persoon

Wanneer je naar Zanzibar gaat, heb je een aantal vaccinaties nodig. Sommige zijn verplicht, en andere zijn aanbevolen. Wij zijn gevaccineerd voor gele koorts, DTP en hepatitis A. 

Alleen gele koorts was verplicht op dat moment. In totaal betaal je voor deze drie vaccinaties, ongeveer 130 euro per persoon. Maar dat is op het moment van schrijven…

Toen wij gevaccineerd moesten worden, waren sommige vaccinaties niet op voorraad in Nederland. Daardoor moesten ze uit België komen. Dat kostte ons zo’n 100 euro per persoon extra.

De prijzen voor malariapillen verschillen nogal. Je kunt het beste informeren bij je apotheek. Lees meer over de vaccinaties voor Zanzibar.

Visum – 45 euro per persoon

Je bent verplicht om een visum aan te vragen voor Tanzania. Er zijn talloze bedrijven die de aanvraag voor je kunnen verzorgen. Je betaalt hier 80-100 euro per persoon voor. 

Mijn advies: vraag je visum rechtstreeks aan bij de immigratiedienst van Tanzania. Dat gaat volledig digitaal (hier) en kost je maar 45 euro per persoon. 

Zit je lekker in het vliegtuig en denk je ineens “oeps, visum vergeten!” Geen nood. Ook bij aankomst op de luchthaven regel je eenvoudig en snel je visum. Je vult dan dit formulier in, rekent 45 euro per persoon af en klaar is Kees.

Eten & drinken

De meeste hotels hebben geen menukaart online staan. Daarom pak ik voor deze lijst even het menu van ons hotel erbij. Hieronder vind je een selectie aan gerechten en dranken om je een idee te geven.

 • Soep (voorgerecht) € 4-7
 • Viscarpaccio (voorgerecht) € 7
 • Gamba’s van de grill € 16
 • Kogelbiefstuk € 15
 • Kreeft (400 gr) € 18
 • Thai Chicken Curry € 9
 • Cheesecake (dessert) € 4
 • Tropische fruit (dessert) € 3
 • Frisdrank € 2
 • Lokaal bier (500 ml) € 4
 • Whiskey € 3-10
 • Likeur € 3
 • Wijn € 4-6
 • Cocktails € 4-7

Naar Nederlandse begrippen zijn dat hele aardige prijzen. Ik bedoel, waar vind je in Nederland nou cocktails voor 4 euro? En toch zijn de prijzen behoorlijk hoog, als je ze vergelijkt met andere plekken op Zanzibar.

Robert zit in het restaurant van het hotel op Zanzibar

Logisch natuurlijk, want als hotelgast betaal je toch wel. Ook omdat je niet zoveel keuze hebt rondom het hotel.

In Stone Town liggen de prijzen in restaurants zo’n 30% lager. Ga je naar een lokaal restaurantje, dan kun je uitgebreid dineren voor zo’n 5-10 euro per persoon.

Taxiritten

Taxiprijzen lopen behoorlijk uiteen. Wij werden bij aankomst op het vliegveld, opgewacht door een taxichauffeur van het hotel. Hier hadden we vooraf om gevraagd. 

Wij vonden het wel een lekker idee dat iemand van het hotel ons kwam ophalen. Dat voelde nog een beetje vertrouwd. De rit duurde ongeveer een uur en een kwartier en kostte 45 euro. 

Je kunt ook via Tripadvisor in contact komen met taxichauffeurs. Hetzelfde ritje kost je dan zo’n 10-20 euro.

Excursies

Alles wat je via het hotel boekt, kost je de hoofdprijs. Zo ook met excursies. Denk aan een tour door Stone Town, snorkelen of een bezoek aan Jozani Forest.

Via de meeste hotels betaal je ongeveer 30-45 euro per persoon. Dat kan ook een stuk goedkoper. Zo hebben wij, samen met een Belgisch stel uit het hotel, een gids geboekt voor een bezoek aan Stone Town. Inclusief taxirit (54 km enkele reis) betaalden wij 10 euro per persoon (exclusief fooi).

Het was trouwens niet onze bedoeling om overal zo min mogelijk voor te betalen. Dat vind ik ook niet helemaal netjes in een arm land. Maar je kunt natuurlijk wel raden waar het meeste geld blijft hangen, wanneer je een excursie boekt via je hotel.

Door rechtstreeks bij een local te boeken, weet je dat je geld goed terecht komt. Er zijn genoeg vissers die moeten leven van 130 euro per maand. Of veel minder. Een deel daarvan verdienen ze door toeristen mee te nemen op een snorkeltripje. Je kunt natuurlijk altijd nog een fooi geven.

Onze gids en bestuurder van de boot

Conclusie: Zanzibar hoeft niet duur te zijn

De vliegtickets naar Zanzibar zijn aan de dure kant. Maar het relatief goedkope leven op het eiland, trekt dat wel weer recht. Een vakantie naar Zanzibar kan dus best betaalbaar zijn, maar kan ook krankzinnig duur worden. Dat ligt vooral aan het hotel dat je kiest.

Wat ons betreft was het absoluut de moeite waard. Je komt niet alleen in een paradijselijke omgeving terecht, maar ook in een compleet andere cultuur. Een unieke combinatie.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *