Airbnb Harlem

Overnachten in een Airbnb in New York City: onze ervaring

Home » Amerika » Stedentrip New York City » Overnachten in een Airbnb in New York City: onze ervaring

Tijdens onze 10-daagse stedentrip in New York City, verbleven in een Airbnb in Harlem.

In dit artikel vertel ik je waarom we hiervoor hebben gekozen en hoe dat is bevallen. Hotels zijn in New York behoorlijk duur, net als in andere grote steden in Amerika, zoals San Francisco en Los Angeles. 

Voor hetzelfde geld (en misschien wel iets minder) heb je een appartement voor jezelf.  Aan de ene kant houden we van de drukte van zo’n stad als New York, maar aan de andere kant kost het ons ook erg veel energie. 

We voelen ons vaak wat overweldigd door de vele indrukken en het lawaai. Vandaar dat we hebben gekozen voor een Airbnb. Dan is het heerlijk om ‘s morgens rustig op te staan en samen te ontbijten, voordat je die heerlijke drukte weer opzoekt.

De wijk Harlem

Deze Airbnb vonden we in Harlem. Deze wijk ligt nog net in het stadsdeel Manhattan. Direct boven Central Park ligt als je op de kaart kijkt. 

De wijk Harlem op de kaart van New York
De wijk Harlem ligt net boven Central Park

In de jaren 70 was Harlem niet de allerbeste buurt. Er was veel drugs op straat en veel criminaliteit. Tegenwoordig zie je daar helemaal niets meer van.

Wij hebben ons nog nooit zo veilig gevoeld als in NYC. Veiliger dan in bijvoorbeeld een stad als Parijs. We zaten aan Lenox Avenue. Een hele typische straat met een mooie oude kerk, veel winkels en schuin onder ons de Harlem Shake. Een geweldig lekkere burgertent weten we uit ervaring.


Onze Airbnb

Onze studio bevindt zich op de tweede verdieping in het complex. We zaten aan de achterkant van het gebouw. 

Het voordeel daarvan is dat je ‘s avonds en ‘s nachts bijna niets hoort van de drukke straat. Het nadeel is dat je totaal geen interessant uitzicht hebt. We keken uit op een stukje achtertuin en dakterras van de mensen die beneden woonden. Gelukkig hadden we ook niet gerekend op een mooi uitzicht.

De studio was klein, maar groot genoeg voor twee personen. We hadden een prima bed, Een zithoek met bank en een losse stoel en een tv.

De keuken was compleet met gasfornuis, koffiezetapparaat, waterkoker en keuken. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. 

Zoals gezegd, vonden wij het wel lekker om de ochtenden gewoon lekker rustig te beginnen. Eitje bakken, broodjes in de oven, kopje koffie erbij. Helemaal goed. 

Gewoon de dag rustig beginnen, voordat je je onderdompelt in het bruisende stadsleven. 


Voor- & nadelen van Harlem

Manhattan is het duurste stadsdeel van de stad, maar dat is vooral onderin Manhattan. Denk aan wijken als Hell’s Kitchen, Chelsea en East Village. 

Dat is ook niet zo gek, want daar vind je highlights als Wall Street, One World Trade Center, Times Square en de Empire State Building. 

Daar loop je vanaf onze Airbnb niet zomaar heen. Gelukkig zat er op de hoek van de straat een metrostation. In 15 minuten ben je onderin Manhattan.

Metrostations vind je sowieso in overvloed in New York City. Dus waar je ook bent, je stapt in de metro en binnen 20 minuten ben je op je bestemming.

Een voordeel van Harlem, is dat je nog normale supermarkten om je heen hebt. Onderin Manhattan ben je overgeleverd aan de lunchzaken en de zaken waar je warme maaltijden kunt afhalen. Daar betaal je de hoofdprijs voor.

Dat wil trouwens niet zeggen dat de boodschappen in Harlem goedkoop zijn. We behaalden voor een aantal ochtenden even wat broodjes, beleg, eieren, koffie en drinken, en we waren 60 euro kwijt.  

Wat ook niet meehielp was de dollarkoers. Die stond gelijk aan de euro. We hoefden dus ook niks om te rekenen.  

Perfecte locatie

De locatie beviel ons ook erg goed zoals je misschien wel hebt gemerkt. Als je meer van ons artikelen leest, weet je dat we het heerlijk vinden om de drukte op te zoeken. Maar we vinden het daarna ook heerlijk om weer weg te kunnen naar de rust. 

Na een lange dag in de stad, haalden we burgers bij onze ‘onderburen’ en ploften we neer op de bank. We waren tijdens die vakantie bezig met de Netflix-serie White Collar.

Die speelt zich heel toepasselijk af in New York. Dat was echt heel leuk. ‘s Avonds zag je dan delen van de stad, waar we net die middag waren geweest.

Als jij ‘s avonds ook de rust wil opzoeken, dan kan ik je Harlem aanraden. Het is er ook compleet veilig. Natuurlijk moet je blijven opletten en weten wat er om je heen gebeurt. Dat geldt echter ook voor een stad als Amsterdam.

Je ziet dat criminaliteit en geweldsincidenten steeds minder voorkomen in grote steden als New York. De echte gevaarlijke steden, zijn toch vooral wat kleinere steden met 100.000 of een paar 100.000 inwoners.

Dat vind ik nog steeds een grote stad, maar vergeleken met de ruim 8 miljoen inwoners van New York is dat niet veel. 

Natuurlijk zijn er ook in NYC plekken waar je nog steeds beter niet kunt komen. Het schijnt dat je tegenwoordig zelfs in the Bronx kunt rondlopen als toerist. Er worden ook tours gegeven door dit stadsdeel.

Binnen The Bronx zijn nog een aantal wijken waar je beter niet kunt komen (zoals Wakefield). Als je daar in het donker met een camera om je nek gaat lopen, kun je problemen verwachten.

Alle bezienswaardigheden bij elkaar

Wij hebben NYC als een veilige stad ervaren. Dat komt waarschijnlijk ook doordat je niet zo snel in een buitengebied terechtkomt. Alles wat je wil zien in New York, vind je in het onderste deel van Manhattan. 

Daar vind je Wall Street, One World Trade Center, Empire State Building, Chrysler building, Rockefeller Center, Times Square, 911 Museum, 911 Memorial en de opstapplekken voor als je een helikoptervlucht gaat doen.


Je komt dus niet zo snel daarbuiten. Dat is bijvoorbeeld weer heel anders in Los Angeles, waar je niet zo’n duidelijk centrum hebt. In Los Angeles liggen alle bezienswaardigheden ver uit elkaar.  Terwijl LA qua landoppervlak een stuk groter is dan New York City.

Daar ben je echt soms een uur onderweg met de auto voordat je bij je bezienswaardigheid. Tel daar het beperkte openbaar vervoer bij op, en je bent al snel afhankelijk van Uber (wat trouwens perfect werkte). 

In New York pak je gewoon lekker de metro. Die brengt je overal naartoe. Koop een kaartje die meerdere dagen geldig is. Dan hoef je niet elke keer een nieuwe te kopen.

Conclusie van ons verblijf in een Airbnb in NYC

Na 10 dagen New York, kunnen we wel zeggen dat we heel blij waren met de keuze voor voor deze Studio. We hadden alles wat we nodig hadden. 

Het was daar heerlijk rustig ‘s nachts. Op een gegeven moment waren de handdoeken bijna op. We hebben de host een berichtje gestuurd of hij nog handdoeken voor ons. Toen we aan het eind van de dag terugkwamen, lag er een stapel schone handdoeken klaar. Perfect.

Wat is dan nog het nadeel tegenover hotel? Je bed wordt niet verschoond. Dat zou je een nadeel kunnen noemen, maar wij vonden dat niet zo’n probleem. 

Ben je ook in New York City geweest en heb jij ook in een Airbnb gezeten of juist niet? Heb je juist een hotel gepakt? Dan ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen en tips. Dus laat vooral een reactie achter. 

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Deel je vragen of ervaringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *