Local fietst over het strand op Zanzibar

Praktische informatie voor je reis naar Zanzibar

Home » Afrika » Zanzibar » Praktische informatie voor je reis naar Zanzibar

Het is misschien verleidelijk om alleen maar naar de prachtige foto’s te kijken. Maar, zeker met een bestemming als Zanzibar, is het ook belangrijk om je goed voor te breiden.

Zanzibar ligt niet bepaald om de hoek. Het eiland hoort bij Tanzania (zij het met een eigen president), en daar gaat het er anders aan toe dan hier in Nederland. 

Daarom is het wel zo verstandig om je te verdiepen in de meer praktische zaken. In dit artikel heb ik alles wat je moet weten, voor je op een rij gezet.

Visum aanvragen

Voor je reis naar Zanzibar, heb je een visum voor Tanzania nodig. Die kun je op twee manieren aanvragen. De eerste optie is om ‘m vooraf aan te schaffen. 

Er zijn verschillende websites die dit graag voor je regelen. Hiervoor vragen ze zo’n 80-100 euro per persoon. Mijn advies is om je visum aan te vragen, bij de immigratiedienst van Tanzania. Dit gaat volledig digitaal en kost je (omgerekend) maar 45 euro per persoon. 

Een andere optie is om je visum bij aankomst te regelen. Je vult dan op het vliegveld dit formulier in. Soms krijg je deze in het vliegtuig al. Vervolgens lever je het formulier in, en reken je 50 dollar per persoon af. 

Zorg dat je een kopie van je hotelreservering en ticket voor de terugreis bij je hebt. Hier kunnen ze naar vragen. 

Toen wij naar Zanzibar gingen, hebben we ons visum bij aankomst geregeld. Het was toen nog niet mogelijk om de aanvraag rechtstreeks bij de immigratiedienst van Tanzania te doen.

Vaccinaties & het gele boekje

Voor Zanzibar gelden zowel verplichte, als aanbevolen vaccinaties. Wij zijn destijds ingeënt voor Gele koorts, DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. 

Welke vaccinaties jij nodig hebt, hangt onder andere af van je reisduur, je gezondheid en de aard van je bezoek. Op de website van de GGD vind je alle informatie hierover.

Naast de vaccinaties, is het raadzaam om malariapillen te slikken. Laat je goed informeren over de verschillende types malariapillen en de bijwerkingen. Ik heb veel tijd op het toilet doorgebracht (sorry ;)). 

Tip: Regel je vaccinaties zo snel mogelijk. Toen wij ingeënt moesten worden, waren de vaccinaties in Nederland uitverkocht. Ze werden toen uit België gehaald, waardoor wij ongeveer 100 euro per persoon duurder uit waren.

Afspraak via huisarts of GGD

Maak uiterlijk vier weken voor vertrek een afspraak. Dit kan via de GGD, en in sommige gevallen via je huisarts. Je hebt ook andere aanbieders van vaccinaties. Je kunt je bijvoorbeeld thuis laten vaccineren.

Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatieboekje. Ook wel het gele boekje genoemd. Hierin wordt bijgehouden waarvoor je gevaccineerd bent. Neem ‘m mee op reis, want bij aankomst wordt gecontroleerd of je je verplichte vaccinaties hebt gehad.

De kosten

Op dit moment kosten de drie vaccinaties bij de GGD, rond de 130 euro per persoon. Dit is exclusief malariapillen. De kosten voor malariapillen kun je het beste opvragen bij je apotheek. 

Heb je een aanvullende verzekering voor vaccinaties? Controleer dan welke eisen je verzekeraar heeft voor de vergoeding. 

Weten wat een vakantie naar Zanzibar kost? Bekijk ons kostenoverzicht.

Armoede & veiligheid

Tsja, veiligheid is altijd een wat lastig onderwerp vind ik. Want wanneer bestempel je iets als onveilig? Het is vooral belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. En dat geldt ook voor Zanzibar. 

Tijdens ons verblijf werden we geadviseerd om na zonsondergang, het hotel niet te verlaten. Dat advies kwam niet als een verrassing. Zanzibar is voor ons misschien een luxe bestemming, de bevolking is voornamelijk arm.

Een typische huis in een vissersdorp op Zanzibar

Straatverlichting is schaars op Zanzibar. Wanneer je je hotel verlaat, loop je dus in het pikkedonker. Tijdens ons verblijf was het rond 19:00 uur donker, en moet je je dus zien te vermaken bij het hotel. Gelukkig had ons hotel een gezellige bar.

Verwacht trouwens ook geen bruisende boulevards met tientallen barretjes en restaurants.

Een typische winkeltje in een vissersdorp op Zanzibar

Zorg ervoor dat je je altijd bewust bent van je omgeving. Dat geldt eigenlijk overal. Of je nu in Amerika, Amsterdam of Zanzibar bent. Daar komt nog bij dat jij op Zanzibar gezien wordt als een rijke stinkerd. 

Loop je in het donker, of op een afgelegen plek met een opvallende camera, dan bestaat de kans dat je beroofd wordt. Vraag hij je hotel ook om tips & informatie hierover.

Het verkeer

Het verkeer op Zanzibar? Dat is een ervaring op zich, om het maar zo te zeggen. Het woord ‘veilig’ komt niet snel in mij op. Auto’s jagen met een kilometer of 80 rakelings langs mensen op scooters en fietsen. En in de berm spelen kinderen alsof er niets aan de hand is.

Het verkeer op Zanzibar is chaotisch

Vlak voor een druk dorpje, wordt er even flink getoeterd, om iedereen duidelijk te maken dat ze maar beter aan de kant kunnen gaan. Onze taxichauffeur zat bijna non stop te toeteren en met groot licht te seinen. Zoals ik al zei, een hele ervaring.

Je kunt een auto huren op Zanzibar, maar dat raad ik je af (zie hierboven).

Valuta & geld pinnen

Op Zanzibar betaal je met de Tanzaniaanse shilling. Eén euro staat gelijk aan ongeveer 2500 shilling. Pinautomaten zijn schaars op het eiland. 

Je vindt ze onder andere op het vliegveld, in Stone Town en bij de ferry terminal. Pin dus zodra je een automaat tegenkomt, en zorg dat je altijd wat geld op zak hebt. In de meeste gevallen kun je ook met dollars betalen, maar dan ben je wel duurder uit.

Wij hebben op Schiphol alvast wat dollars gekocht, om onder andere de taxi van het hotel te betalen. Ook veel excursies kunnen uitsluitend met dollars betaald worden.

Bij ons hotel konden we gelukkig met de creditcard betalen. Wel zo handig als je een uur moet rijden voor de dichtstbijzijnde pinautomaat. 

Eten & hygiëne

Hygiëne staat op Zanzibar op een ander niveau dan in Nederland. Houd daarom rekening met wat je eet. Het is verstandig om alleen gerechten te eten die verhit zijn. 

Annemarie geniet van haar ontbijt

Rauw vlees of vis zou ik laten staan. Net als koude salades. Ik hoef je vast niet uit te leggen, waar je last van krijgt als je dat wel eet… ;).

Nog meer praktische tips voor Zanzibar?

Ben jij ook op Zanzibar geweest en heb je nog handige tips die ik niet genoemd heb? Laat gerust even een reactie achter.

Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *