Een van de uitkijkpunten over de rotsen van Prachov

Ontdek de rotsen van Prachov en kijk je ogen uit

Home » Europa » Tsjechië » Ontdek de rotsen van Prachov en kijk je ogen uit

Het is misschien wel de mooiste plek van Tsjechië. De rotsen van Prachov (Prachovské Skály in het Tsjechisch). Een rotsformatie in het Boheems paradijs, een gebergte in het noorden van het land.

Tijdens de looproute loop je het ene moment tussen de tientallen meters hoge rotsen door, en even later sta je er bovenop en heb je een geweldig uitzicht over deze ‘grijze reuzen’. Dit is onze ervaring met de rotsen van Prachov.

Voorpret

Al voordat je bij de parkeerplaats aankomt wordt het al mooi. Een klein weggetje leidt je tussen de bomen door naar de rotsen. Waar gaan we uitkomen? Altijd leuk en spannend om iets nieuws te ontdekken.

De weg naar de rotsen van Prachov

Eenmaal aangekomen, heb je de keuze uit drie looproutes. Oranje (1,5 km), groen (3,5 km) en lichtblauw (voor kinderwagens). Als je de kans hebt, neem dan zeker de route van 3,5 km. Die hebben wij ook genomen.

Als je rustig de tijd neemt, ben je 2 tot 2,5 uur onderweg. Het is een geweldig mooie route met 8 verschillende uitkijkpunten. En denk maar niet dat het gaat vervelen. Elke keer zie je weer iets nieuws. We hadden niet verwacht zoiets moois tegen te komen in Tsjechië.

Voel jezelf klein worden

Die uitkijkpunten zijn niet de enige hoogtepunten (haha) van de route. Want ook als je ‘beneden’ loopt, tussen die ‘grijze reuzen’ door, sta je versteld van wat je ziet. 

rotsen van Prachov lijken van onderaf nog groter

Kijk omhoog en je ziet rotsen die tientallen meters boven je uitsteken. Je voelt jezelf helemaal klein worden. Soms is de doorgang zo krap, dat je je er overdwars doorheen moet wurmen. Of je moet haast op je knieën er doorheen, omdat zo’n rots ooit heeft bedacht naar beneden te vallen.

En zo gaat de route letterlijk op en neer. Het ene moment sta je bovenop een rots, en het andere moment loop je door een dal en loop je tussen de rotsen door. Dat maakt de route erg leuk en een tikkeltje intensief. Gelukkig hoef je geen fanatieke sporter te zijn om het goed vol te houden. 

Uitzichtpunt bij de rotsen van Prachov

Wie is de Mol? 2021

Kijk je net als wij elk jaar naar Wie is de Mol? Dan komen de rotsen van Prachov je misschien wel bekend voor. Het natuurgebied vormde het decor voor de opdracht “Wie, wat….. waar?” in aflevering 5 van dit 21e seizoen. De deelnemers staan verspreid over de uitkijkpunten en moeten al schilderend zinnen aan elkaar doorgeven. 

Erg leuk om even terug te kijken. Al waren de deelnemers minder enthousiast. De stand van de pot bleef namelijk onveranderd. Daar was één deelnemer natuurlijk erg blij mee…

Annemarie kijkt uit over de rotsen van Prachov

Praktische informatie rotsen van Prachov

Adres parkeerplaats
Blata 15, 506 01 Zámostí-Blata, Tsjechië. Slechts 94 km vanaf het centrum van Praag.

Kosten
Entree: 100 Kč (ongeveer € 4) per persoon
Parkeren: 100 Kč (ongeveer € 4)
Bekijk alle prijzen

Aanbevolen route
De groene route is het mooist en leidt je langs 8 uitkijkpunten. De route is 3,5 km lang en bij een rustig tempo doe je er 2 tot 2,5 uur over. Af en toe zul je best even bij moeten komen. Toch is de route goed te doen als je geen fanatieke sporter bent.

Eén van de trappen bij de rotsen van Prachov
Robert van Heerde

Robert is naast blogger & SEO-specialist, een enorme autogek. Een stedentrip is pas compleet wanneer er genoeg moois voorbij komt rijden. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Zijn vrouw is daar inmiddels aan gewend (denkt hij zelf). Samen met zijn vrouw ontdekt hij graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Zijn reisverhalen lees je hier op TravelCapture.nl.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *