Tijdens je verblijf op Zanzibar, is het absoluut de moeite waard om het eiland te verkennen. Een van de bezienswaardigheden die je naar mijn mening niet mag overslaan, is Stone Town. Dit is het oude gedeelte van Zanzibar Town, de hoofdstad van Zanzibar.
Hier zie je Arabische, Perzische, Indische & Europese invloeden terug in de architectuur. De smalle straatjes, indrukwekkende deuren met een verhaal en de Darajani-bazaar maken deze stad uniek.
Als je net zo enthousiast wordt van fotograferen als ik, dan kan je in Stone Town je hart ophalen. Het is een prachtige plek vol cultuur en historie.
Informatie over de stad
Mji Mkongwe zoals de inwoners Stone Town in het Swahili noemen, is het oude centrum van de hoofdstad Zanzibar Town. De naam Stone Town is erg toepasselijk. Veel gebouwen zijn gebouwd van kalksteen, dat is gewonnen uit de koraalriffen die het eiland omringen.
In de 19e eeuw was de stad een belangrijk handelscentrum voor onder andere specerijen en de Arabische slavenhandel.
De gebouwen worden gekenmerkt door gigantische deuren en balustrades die gesierd worden met gedetailleerd houtsnijwerk.
Door de unieke cultuur en architectuur, staat Stone Town sinds het jaar 2000 op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Voorafgaand aan ons bezoek aan Stone Town
Samen met een Belgisch stel dat we in ons hotel leerden kennen, maakten we het plan om Stone Town te gaan verkennen. Via Tripadvisor hebben we een gids geboekt. Deze gids regelde ook het taxivervoer naar de stad en terug naar ons hotel.
Zanzibar is een Islamitisch eiland. Vooral in de hoofdstad betekent dit, dat er verwachtingen zijn over de manier waarop mannen en vooral vrouwen zich kleden.
Bij je hotel is het prima om in je strandkleding en met ontblote schouders rond te lopen. Maar in de hoofdstad wordt dit niet gewaardeerd.
Onze gids verzocht ons dan ook vriendelijk om passende kleding aan te trekken. Dit betekende: geen aanstootgevende kleding en geen ontblote schouders.
Zelf droeg ik een lange jurk met korte mouwen. Robert droeg een korte broek en een t-shirt. Dat was prima.
Zanzibar Town
Toen wij uit de taxi stapten, kwamen we in een totaal andere wereld terecht. Zo vredig als het was in de dorpjes rondom ons hotel, zoveel chaos was er in het centrum van Zanzibar Town.
Veel luidruchtige mensen en veel getoeter van voorbij scheurende auto’s en scooters. Het was even schakelen!
Aan de overkant van de straat lag het historische Stone Town. We staken de straat over en kwamen direct bij de Darajani Bazaar.
Darajani Bazaar
De Darajani Bazaar is dé markt op Zanzibar. Het grootste gedeelte van de markt bevindt zich in een groot gebouw met open ramen en meerdere ingangen. Het overige gedeelte bevindt zich buiten en wordt overdekt door zeil.
Wij kwamen binnen in het gedeelte waar het vlees en vis werd verwerkt en verhandeld. Op betonnen plateaus werden vissen, varkens, koeien en kippen geslacht en in stukken gehakt.
Er was geen (ver)koeling aanwezig terwijl het buiten ruim 30 graden was. De geur die er hing was dan ook verschrikkelijk!
Samen met het stel uit België en onze gids, ben ik er heel snel doorheen gewandeld. Ik moest en zou het zien, maar vond het eerlijk gezegd vreselijk!
Robert kon de geur echt niet verdragen. Hij is direct weer naar buiten gelopen en via een andere ingang weer naar binnen, waardoor hij dit gedeelte kon overslaan. Mocht je hier net zoals Robert niet gelukkig van worden, je kunt het omzeilen!
Vervolgens kwamen we terecht in het gedeelte waar groente, fruit, levensmiddelen, tassen & specerijen werden verkocht. Zanzibar staat bekend om de kruidige specerijen die er worden verbouwd en verhandeld.
Ik vind koken heerlijk om te doen en heb dan ook meerdere zakjes kruiden gekocht op de Darajani markt! Afdingen is zeker de moeite waard. Hierdoor betaal je ongeveer de helft van wat er in eerste instantie wordt gevraagd.
Slenteren door de straatjes
De straatjes in Stone Town zijn erg smal. Omdat er geen auto’s doorheen passen, zie je deze niet terug in het straatbeeld. Mensen verplaatsen zich op de fiets, scooter of te voet, wat de stad een bijzondere sfeer geeft.
Zoals je hierboven hebt gelezen, is in Stone Town veel houtsnijwerk te bewonderen. Tijdens onze wandeling door de straatjes van Stone Town, kwamen we terecht bij een werkplaats. Hier worden deuren, luiken & souvenirs met de hand gemaakt, van afvalhout. Daarin wordt het houtsnijwerk vervolgens verwerkt.
Wij hebben hier een luik gekocht, een waardevol souvenir als extra herinnering aan deze reis. Ook hier was afdingen mogelijk, maar wel tot op zekere hoogte. Als je te ver onder de prijs gaat zitten, wordt dit als een belediging gezien. Wij hebben uiteindelijk ⅔ van de oorspronkelijke prijs betaald.
Onze gids bracht ons tijdens de tour op de mooiste plekken. Een bezoek aan het Dhow Palace Hotel, mocht daarbij niet ontbreken. Van buitenaf lijkt dit een ‘gewoon’ gebouw. Maar de inrichting van het hotel en de binnenplaats met zwembad zijn echt een plaatje!
Mocht je na het lezen van dit artikel net zo enthousiast zijn als ik of heb je een vraag zodat je je bezoek nog beter kan voorbereiden, laat dan een reactie achter.
Leave a reply